Even geen nachtduiken in verband met de avondklok

Nachtduiken is veel meer dan alleen duiken in het donker.

De onderwaterwereld veranderd gedurende de nacht, verschillende zeedieren komen tevoorschijn en de verschijningsvorm van diverse organismen is ook anders. 

Koraal is erg mooi ’s nachts  met een diversiteit aan kleuren. Veel, op bloemen lijkende, koralen en planten komen alleen bij duisternis uit hun bescherming.

Je kunt zonder probleem  dichtbij veel vissen  komen maar vermijd het verblinden. Schijn dus niet rechtstreeks op de vissen. Ze kunnen zich te pletter zwemmen

In eerste instantie zullen ze “bevriezen ”maar uiteindelijk zullen ze willen vluchten. Zeedieren kunnen zich te pletter zwemmen als ze op volle snelheid, tegen het koraal  of een duiker aan zwemmen. Sommige vissen, met name pappagaai vissen beschermen zich s ‘nachts door een cocon te maken. Deze “slaapzak”bestaat uit Proteïnen en kan slechts een keer in de 24 uur gemaakt worden. Bij het verstoren van deze vissen worden ze de hele nacht “prooi”van roofvissen, met stress tot gevolg.  

Een 1e nachtduik maak je altijd onder begeleiding, er komt namelijk heel veel meer bij kijken dan een gewone duik. Met een nachtduik neem je een lamp mee onder water en liefst ook een reserve lamp en/of breaklights. Een nachtduik duurt meestal minder lang omdat  je het door de lagere temperatuur eerder koud krijgt.

Ook een duikmes bij een nachtduik is raadzaam om mee te nemen. In het donker zie je bepaalde dingen minder goed, zelfs met een lamp. Zorg ervoor dat het mes scherp is en bij voorkeur voorzien van een draadsnijder. Zorg voor een keycord aan het mes om verliezen te voorkomen.

Het gebruik van de lamp vereist ’s nachts wel een aantal weetjes om te voorkomen dat mededuikers last hebben van jouw lamp, beweeg daarom langzaam met je lamp. Wanneer je iets mooi ziet kun je dit omcirkelen met het licht van je lamp. Wanneer je buddy dit ook ziet doet hij/zij hetzelfde.

Ben je met een groep aan het duiken en wil je weer naar de oppervalakte dan beweeg je de lamp rustig van beneden naar boven

Pijn aan de oren kun je goed duidelijk maken door de lamp tegen je borst aan te houden zodat je hoofd verlicht is en je het probleem kunt aanwijzen, op dezelfde manier kun je naar beneden schijnen.

In de speciale nachtduik cursussen wordt aan bovenstaande veel aandacht gegeven. Wil je je nog verder bekwamen in het duiken dan is deze cursus zeker een “must do”

 Zowel in Nederland als in het buitenland is een nachtduik zeker de moeite waard. Voordeel is tevens dat het minder druk is.

En duik je als liefdeskoppel dan is romantiek gegarandeerd (meestal)


Have fun!