Het aantal besmetting neemt helaas nog steeds fors toe. Reden dat het kabinet heeft besloten nieuwe maatregelen te nemen, een gedeeltelijke lockdown.  Maar wat betekent dit voor de zwembranche? Wat mag wel en wat mag niet en de minister-president benadrukte tevens dat niet alles wat mag ook hoeft. Wat zijn de regels en wat is nu wijsheid?

Wat mag wel en wat mag niet?

De maatregelen gaan niet zover als de intelligente lockdown van het afgelopen voorjaar en de zwembaden mogen open blijven. Verder geldt:

  • Iedereen vanaf 18 jaar mag sporten mits de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Uitgezonderd zijn kinderen tot en met 17 jaar waarbij sporten in teamverband en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club zijn toegestaan en topsporters met status in aangewezen locaties.
  • Voor groepslessen bij individuele sporten geldt het maximale aantal van 30 personen per ruimte binnen. 
  • Het dragen van mondkapjes in openbare binnenruimtes vanaf 13 jaar wordt verplicht.
  • Geen amateurcompetities en douches en kleedkamers zijn gesloten.

In binnenruimtes waar mensen zitten, zijn maximaal 30 personen (exclusief personeel) toegestaan. Op de zogenaamde doorstroomlocaties geldt dat het borgen van voldoende afstand, de anderhalve meter, voor alle aanwezigen de norm is en daarnaast moet het bezoek plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Twee weken geleden werd een zwembad nog gezien als een doorstroomlocatie wat betekende dat er geen nieuwe maatregelen waren voor het recreatiezwemmen. Vraag is, blijven ook nu de regels hieromtrent hetzelfde?

Uitwerking

Maar net als met de voorgaande maatregelen is ook nu nog niet exact te zeggen wat de uitwerking van deze nieuwe maatregelen betekent voor de dagelijkse praktijk van de zwembaden, zwemscholen en ons als duikcentrum.   In de regel wordt pas definitief bekend wat de maatregelen betekenen wanneer de noodverordeningen gereed zijn en de burgemeester heeft getekend. Het is te hopen dat dit nog voor het weekend zover zal zijn. In de tussentijd proberen de samenwerkende partijen in de zwembranche tezamen met onder meer VSG, NOC*NSF en het ministerie van VWS zo snel mogelijk alles helder te krijgen.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?